Tuesday, 7 April 2015

#Throwback Malaysia's Anime Event 2014

Assalamualaikum semua!
Apa khabar?

Maaf dek kerana kesibukan, saya tak dapat nak update blog saya ini. Banyak perkara yang berlaku pada tahun 2014. Saya memang teringin mahu update, menulis blog, cuma masa yang menjadi penghalang.

Pada tahun 2014, saya telah banyak menghadirkan diri untuk anime event. ummm apa yang saya ingat, anime event yakni pembuka untuk tahun 2014 adalah Animax Carnival Malaysia 2014 yang diadakan di Mid Valley Exhibition Center.


Yang kedua untuk pertama kalinya saya pergi ke C2AGE. C2AGE ni saya dengar dari zaman saya study dulu, tapi baru ni berkesempatan untuk pergi. C2AGE adalah sebuah event yang dianjurkan oleh HELP Universiti. Bagi sesiapa yang biasa lalu kat Jalan Loke Yew tu, mesti perasan U ni. Lebih kurang apa yang dianjurkan oleh Comic Fiesta (CF) dan AniManGaki (AMG), C2AGE juga ada menjual art dan anime merchandise. Tapi tak semeriah CF dan AMG. Kelainan yang dibawakan oleh C2AGE adalah, mereka menjemput cosplayer terkenal iaitu Reika dan ada lagi seorang yang saya tidak kenal. Saya kenal Reika daripada kenalan FB yang seringkali membanjiri wall feed saya dengan gambar2 Reika. Reika juga suka cosplay Levi iaitu watak lelaki dari anime Shingeki no Kyojin (SnK). Dan dari event itu saya mendapat 2 orang kenalan baru!


Gambar Reika yang saya berjaya dapat dari lensa saya.


Tahun ini juga, pesta Bon Odori yang sering diadakan pada pertengahan bulan Julai, dilanjutkan kepada bulan September kerana bulan Julai kita sudah start berpuasa, lagi pun ramai rakyat Jepun yang berada di Malaysia bercuti dan pulang ke Jepun.
Ini sudah kali ke 5 saya pergi, dan pertama kali kami menyambut dalam hujan. Cuma saya bernasib baik kerana saya parking kereta tidak jauh! Saya sampai sana dalam pukul 6 petang!

Seterusnya pula adalah AniManGaki (AMG). AMG seperti biasa, lepas raya puasa berlangsung di Sunway Pyramid Convention Center. Saya bernasib baik sebab bos saya memberi RM500 kepada setiap stafnya sebagai saguhati untuk Hari Raya. Saya tidak membelanjakan wang itu untuk raya sebaliknya menghabiskannya di sini! er...hampir RM200 juga lah yang habis! weeee~



Saya juga berharap tahun ini saya dapat cosplay. Cosplay untuk saja2 lah. Maka, saya dan seorang kawan saya merancang ke CosMart untuk mencari costume yang sesuai dan pastinya berbaloi untuk nilai wang!


Saya merancang untuk mencari kostum untuk Bankai Ichigo. Kalau tiada, saya akan memilih untuk menjadi Uzumaki Kushina. Saya jumpa Bankai Ichigo tetapi tidak menjual seluarnya. Harga dalam RM120 (nayyy!!) dan kostum Kushina berharga RM150. ummmm tak jadi nak beli! Kawan saya dapat kostum Maid dia yang berharga RM100. Saya cuma dapat beli second hand kunai je yang berharga RM15.00. Berat tau kunai tu!


Yaaa... akhirnya acara yang di tunggu telah pun tiba! Saya pula telah memaksa emak (sorry mak!) untuk menyiapkan kostum Kushina saya. Nanti di lain entry saya akan ceritakan tentang kostum tersebut.
Ini adalah kali ke-3 CF yang saya hadiri. Gathering dengan kenalan dari FB memang seronok!

Ramai lagi sebenarnya. Saja jer letak gambar ni.

Pada tahun ini pula, insya Allah saya akan terus attend untuk anime event. 2 minggu lalu, baru sahaja berlangsung Animax Carinival Malaysia 2015 kat Sunway Pyramid Convention Center, Wahhh!! Best giller kot! Ada artis lagi!

Nanti ada masa saya kasi cerita yaaa!!


babai!


No comments: