Tuesday, 18 December 2012

[Event] Culture Japan Night


Bila: 24 Disember 2012 (esok kan public holiday, bolehlah ber-night-night)
Jam: dari 5 petang - 10 malam (korang boleh datang dan blah bila-bila masa)
Bayaran masuk: RM20.00
Kat mana?: Menara PGRM, Cheras. (siapa orang Cheras, mesti tau ni, sebelum AEON Maluri)
Parking: RM5.00 (sekali masuk)
Cara nak pergi: Naik LRT STAR turun Maluri. Jalan kaki sikit je. Lintas elok-elok. Kiri-kanan-kiri.



Tujuan Danny Choo buat event ni adalah mengeratkan hubungan sillaturrahim sesama Otaku di samping dapat berjumpa fans tegar dia. ececece...

Korang boleh datang dengan pakaian sempoi-sempoi ke, baju batik ke...*ngahahha* Nak ber-cosplay pun boleh!

Kalau korang ada set Moekana yang korang beli kat AFA MY hari tu, jangan segan silu bawa. Boleh battle. hahahahhh....



Sebelum tu. register SINI -----> CULTURE JAPAN NIGHT MALAYSIA 2012 WINTER

Untuk maklumat lanjut, ------> KLIK

Monday, 17 December 2012

Vavi kau...!!

Ini entri tak ada kena mengena dengan maki-memaki, mahupun Maaki Onaga, bekas vokalis HIGH and MIGHTY COLOR dulu.

Lain kes di Times Square juga, kes jamban aku dah tutup, ini kes di mana kita boleh membeli barangan murah di Times Square. yeaahhhh...

Alkisahnya, aku memang sedang mencari cover ataupun casing tablet 7" ni. Dah calar-balar dah aku tengok tablet aku tu. Maklumlah, tablet murahhh...Aku beli via Groupon bulan 9 hari tu.

Sebelum ni, aku cari kat AEON Cheras Selatan kerana itulah sumber terdekat aku. Mahal gila kau! RM80! Tak mau lah kannn...

Pas tu terjumpalah cover murah kat Times Square ni. Bangla tu kata, buy 1 free 1. Wahh...Tak mau lah sampai 2. Tablet aku bukannya mahal. Buy 1 free 1 tu harganya RM65. Aku minta nak beli satu je. Dapatlah harga RM45. yaayyyyyy...*walaupun hati tak melonjak mana*


Faveret kaler aku; merah hitam. Cantikkan?

Aku sampai rumah je, terus sarung. main game, peluk-peluk...Gitu kauuu....Pastu aku nonton Pokemon. Season 1. Baru download time bosan-bosan kat office. Dah run 2 episod. Sekali tu...

"Apa ni? Apasal nampak bintik-bintik tiga seperti kulit babi ni?"

Lantas ku menggapai henfon dan gugel 'Casing kulit babi'. 

Aku punya cover, bintiknya sama macam ni. eeee...*terangkat bahu sikit*

Aku gugel-gugel. Baca sikit artikel. Memang betul.

Pastu, aku cabut, bungkus balik. Esoknya, lepas balik keje, rush dari Subang Jaya, terus ke Times Square, tukar.

Nasib baik boleh tukar! hehehe...Buat muka sememe sikit...Amoi tu pun cakap, semua yang dia jual tu, jenis macam tu. Aku tak lah menuduh, dia tahu tu kulit babi, pastu main menonong je jual. Tak. Aku syak, diorang mesti tak tau punya. Termasuk banla yang approached semalam. Baikkan aku. Bersangka baik gitu!

Aku tukar, aku ambil yang keras punya. Tak ada unsur kulit babi mahupun kulit lembu situ. Plastik punya.

Mohon korang semua alert tentang benda ni. Salah aku juga, dah tau murah, main serbu je!


gambar semua dari carian Google, kecuali yang screenshot FB tu!

Monday, 10 December 2012

[Kontes] Segmen: Cari Followers by Nakahime

Hi nokss...!

Hari ini aku join ini contest:

Hei, nak lari pergi mana tu?

Jom join kat SINI


*penganjur pun macam sama ngan kita jer?*

Friday, 7 December 2012

[Event] Comic Fiesta 2012

MARI-MARI KE COMIC FIESTA 2012


Masuk kena bayar. Sekarang ni, tiket 'early birds' sudah habis. Sekarang tinggal tiket biasa yang akan dijual di muka pintu. teheeeheee...

Harga tiket:

Siapa cepat, dia dapat. Sekian Terima Kasih!





*sahaja aku pergi ke Comic Fiesta 2012, kerana Mirai Suenaga*


CF '12 - Isu TnG Mirai Suenaga

*aku sibuk gila, tapi aku curi masa sikit*

Ok Otakus! CF '12 atau Comic Fiesta 2012 nak dekat dah ni. Nanti aku update bila dan di mana.

Sekarang ni masalahnya ialah, itu hari selepas AFAMY (Anime Festival Asia Malaysia), Danny Choo ada announce yang dia akan launch kad Touch and Go (TnG) edisi Mirai Suenaga.

Siapa pergi AFAMY, dan dia adalah pengguna tegar TnG, mesti makan dalam tengok ni.

Time dia pamer TnG tu macam dalam gambar kat atas ni, semua request nak...nakk...kat mana jual...aku nak beli...Pastu Danny ni cakaplah yang dia akan jual TnG versi Mirai kat CF '12 bulan 12 nanti. Wahhh, semua dah calm down dan tak sabar nak tunggu CF '12 untuk kejadah ni jer.

Baru-baru ni plak, Danny citer yang pihak TnG tak boleh nak keluarkan TnG edisi Mirai untuk CF'12 ni. Pulakkk....Hei, orang dah mengidam dari AFA MY hari tu.

So, korang, kalau nak TnG edisi Mirai Suenaga ni berada di CF '12 ni, jom sign petition ni:


Then, korang punya sign akan dihantar terus ke TnG Malaysia. Ayuh, mara!!!

Aku dah. Kau sudah?

Untuk versi Harimau Malaya juga!



Friday, 9 November 2012

Update sikit

Aku nak update sikit lah. Aku memang sibuk. Kat office mahupun kat rumah. Kat office ni, sejak dari sebelum puasa lagi sibuk menghandle projek ni. Duyaiii....

Kat rumah plak, tetiba rezeki dtg... Arnab semakin beranak-ranak! Nanti aku kongsi gambar ngan korang.

Hari ni, sekor anak Mom mati. Mom ni arnab kepunyaan mak aku. Sebab tu lah bagi nama 'Mom'. Tapi, Mom ni memang terbaik. Ia memang jaga anak ia betul2. Kan hari ni anak ia mati. Mak aku cite, lepas mak balik dari spital, mak tengok Mom asik jilat2 anak ia. Anak ia dah mati. Semut pun dah start hurung. Kesian. Sekarang tinggal sekor. Asalnya dari 8 ekor. Nanti aku cite lain.

Sekarang,kat Cheras ni hujan. Tapi, tak selebat semalam. Semalam tu sampai blackout rumah aku. Hehe...

Oklah, aku nak chao dulu. Jangan lupa tonton wrestling eh,bukan,anime K malam ni. Ulangan, Jumaat petang jam 6.30, weekend time maghrib. Kat Animax. Yang mana tak de Animax tu, download je la. Lagi puas hati. Sama je, subtitle omputih gak!

P/S: entri ni aku dah update Khamis malam. Ntah hape la kena lambat sangat publish nya...

Saturday, 1 September 2012

Selamat Hari Merdeka!

Wahaiiiii rakyat Malaysia! Selamat Hari Merdeka aku ucapkan kepada semua. Wah, sekarang ni nak raikan kemerdekaan lama sikit. Tak macam dulu, lepas 31 Ogos je yakni masuk 1 September, dah lupa Merdeka ke hapa. Ni sekarang dah extend sikit, even 10 September pun aku still rasa lagi bahang Merdeka! Hahahaha...

....*sambung balik* dan kemerdekaan kali ni agak kontroversi sikit. Eceh! dah gaya artis pula! Mana tak nya, dengan isu logo Merdeka yang budak baru kenal komputer pun boleh buat.

Duhhh! Lawa lagi yang dah season tu!

Tema tahun ini 'Janji Ditepati'. Aku pun dengar macam-macamlah korang cakap; 'Janji Ditiputi', 'Janji Dicapati'....hahahahahh gelak je aku.

Lagu 'Janji Ditepati', lagilah tak boleh blah! Siap parodi lagi. Haaa, carilah kat youtube tu!

Pastu, nak tukar Jalur Gemilang kepada bendera yang tah pa pe!


Aduyai, dah elok, beridentiti plus, cantik Jalur Gemilang tu, kau nak ubah kepada bendera tu pulek! Mau seumur hidup aku asik muntah je kalau ubah kepada bendera tu. PUIIIHHHH! *ludah awal-awal*
Dikatakan, bendera had bawah tu merupakan bendera yang direka khas dari Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) sebelum mencapai kemerdekaan suatu masa dahulu. hmmm... *buruk hokkay!*

Korang jangan tak tahu, bendera kita gak pernah di sebut dalam 1 scene dalam anime Daily Lives of High School Boys episod 3. Tak caya? Meh tengok!

kan...kan...?

Sat tadi member aku pos video kat FB. Video tu menunjukkan orang pijak gambar PM Najib. Duhhh lagi! Kejadah apa lah korang pijak gambar orang tua tu? Kalau tak suka, tak payahlah sampai nak pijak-pijak. Tak hormat orang langsung. Banyak je cara sopan yang boleh kau tunjuk kalau kau tak suka kat orang tu. Aku rasa lah, orang-orang yang pijak ni lah antara orang pertama yang mencicit gi amik BR1M. Bukan orang pertama pun, mesti dia orang yang paling dok kalut kalau kerajaan tawarkan wang free ni! Ngong!

Oklah. Pinggang dah sakit ni. Maklumlah, duduk kat kerusi yang tak de sandar. hehe. oh, Selamat Hari Raya juga! Maaflah sebab sibuk banyak, tu yang tak dan nak update blog. 

Friday, 31 August 2012

AFA Singgah di Indonesia pula!


Wuhuu...Setelah berjayanya di Malaysia, Anime Festival Asia (AFA) jengah Indonesia pula! First time nih AFA datang Indonesia. Suka le tu para otaku di Indonesia!

Yang nampak macam syok nya, ada 4 artis bagi setiap Super Anisong Stage Concert. Memula tu diorang nak buat cam biasa la, 3 artis line up untuk 1 concert. Rupanya, 4. Wah, untungnya! So, 4 jam lah berhibur tu. Seronoknya!


Day 1: 7!! + bless4 + Ichiro Mizuki + LiSA
Day 2: angela + KOTOKO + SEA*A + STEREOPONY

Ok, kita tengok ticketing pula. Orang kata, Indon ni semuanya murah kan?

Ini ticketing untuk masuk ke festival. Bila convert, lebih kurang je dengan pricing kita hari tu. Cuma, AFA ID ni lebih sikit.

Ticketing untuk ke konsert. Mahal sikit AFA ID dari AFA MY.

OK, para otaku di Indonesia! Enjoy your weekend.


#tekan untuk ke AFA MY 12

Thursday, 28 June 2012

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Watak Kegemaran

Aku sertai kontes ni. Klik sini.





WATAK KEGEMARAN: UCHIHA ITACHI


Dalam banyak-banyak anime aku tonton, hanya satu je watak yang paling...paling aku berkenan. Aku tak tau kenapa, 80% peribadi Uchiha Itachi adalah menepati ciri-ciri lelaki idaman aku. Kenapa?

Aku suka lelaki yang berambut panjang. Sebab berambut panjang tu nampak hot. Tapi, takmo lah panjang sangat. hihi.
Aku suka lelaki yang bertanggungjawab. Tanggungjawab tentang hal dunia dan akhirat (agama)
Aku suka lelaki yang sangat sayangkan keluarganya. Keluarga dia dan keluarga aku.
Aku suka lelaki yang patuh pada arahan. Tapi dalam isu dunia nyata ni, kau janganlah patuh sangat macam anjing kan? hohoho...
Aku suka lelaki yang sayangkan adik-adik aku macam dia sayang adik dia sendiri.

Eh, macam dah keluar topik! Itu antara penyebabnya.

Penyebab sampingan adalah Uchiha Itachi berkongsi zodiak dan bulan hari kelahirannya. Itachi punya besday pada 9 Jun dan sepuluh hari kemudian besday aku pula. ececec...

Itachi ada seorang adik dan dia sangat sayangkan adiknya. Ye, aku pun macam tu, tapi adik aku bukan seoranglah, 2 orang. KEMBAR. Dan, bagi aku, segala macam priority semua, aku mesti utamakan adik aku dulu. Diri aku lain citer. Ini semua aku telah belajar dari Itachi yang perhubungan adik-beradik sangat kuat dan tidak akan terputus.

Dan satu-satunya quotes dari Itachi yang aku pegang:

"You don't have to forgive me. No matter what you decide from now on, I will love you forever."

-Sekian-


aku menangis mengenangkan scene tersebut.



Thursday, 14 June 2012

# AFA MY 12 : Bhg 1 - Moral


"Eh apa ni Pzah? Kau belum cerita lagi, tetiba masuk moral plak! Kau ingat ni sekolah? First period pendidikan moral!!"

Sabar dulu. Biar aku cerita dulu.

--

9 dan 10 Jun lepas terjadinya acara Anime Festival Asia yang julung kalinya diadakan di negara kita yang kengkonon aman dan sentosa.Sebelum ni dia buat kat Singapura. Tahun lepas FLOW datang performed kau tau!! Kat Indonesia pun buat lagi. So, next bulan September ni, AFA jengah Indon! Indonesian jangan lupa pergi tau! Seronokkkkk~

Nak masuk sini kena ada tiket. Hapa kau hingat, pereee (free)??? 


Nak di pendekkan cerita, seat kau tak boleh pilih cam kau nak tengok wayang. Kau pilih nak row mana, straight kau dapat seat.


Aku dapat seat row kanan J46. J dowh! mesti belakang. Tensi hakuuuu...

Di pendekkan lagi, yakni hari acara *bahasa Indonesia plak* biasanya  9 - 10hb period aku sampai. Tengok-tengok tak ada. So, kau nak layan konsert ke, tak ke, even kau sakit pun kena gak solat kan? Aku pun penat masa tu dok ulang-alik antara AFA dan Ekspo Belilah Barangan Buatan Malaysia tu. Last-last lepas Asar aku malas dah keluar surau. Member aku ni pula mesej-mesej suruh ke mari. Aku kata malas dah, lepas Maghrib baru aku keluar. Biarlah, lambat pun lambat, janji aku solat. 

Sambil-sambil nak tunggu Maghrib, aku duduk saja, bosan, aku cari Al- Matsurat. Tak de plak. Aku pun bacalah Yasin. Dah habis, duduk saja lagi sambil mengusha tangan siapa yang ada tag.

Dalam tanya-tanya tu, dapatlah kawan baru. Hihi. Tanya lagi, tak de pun yang pergi. Huhuhu, nampaknya, aku soranglah nanti. Malam-malam lak tu jalan.

Dah selesai solat, jumpa sorang ni. Tengah masukkan telekung dalam beg. Haku pun tanyalah, "pergi konsert tak?" dia pun jawab, "pergi!" wah, seronoknya aku. Ada gak la teman buat jalan ke konsert. tak de lah risau. Semasa jalan, masing-masing tanya, "datang sorang ker?" Kawan tu ngan kawan dia, tapi kawan dia period. Jeles mak tau!! Aku pun tanya, "ni datang mesti nak tengok FLOW kan?" Semua iya kan aje. Ah, seronoknya!


Masuk dah, kalut cari seat. Aku pun carilah seat aku. J, pastu no 46, mak aiii....hujung dowh. Ahhh, lecehlah  ! Ni mesti aku kena jadi zirafah ni. Seat aku hujung, tepi pagar. Agak jauh ke centre gitu! Aku pun usha seat lain. Ada tepi ke centre, aku pun duduklah. Selamber! Seat G kot tak silap aku. Pergh, gila depan!

Sepanjang aku duduk kat situ, tak de siapa pun yang tuntut, "hei, ni tempat aku!" , "hey, this is my seat," takder. Orang lain semua tak peduli. Janji enjoy. Aku pun bersyukur sangat sebab, walaupun belakang sikit, tapi aku boleh dapat nampak jelas wajah artis semua.

So, kalau aku masuk awal, tinggal solat, aku mesti duduk kat seat aku tu pastu jadi zirafah. Aiii, tensionmaknak!!



#ntah hapa la aku merepek nih! 

Friday, 18 May 2012

Mochachino satu!!

Lunch dan aku kempunan rotiboy. Aku menggagahkan diri menuju ke Subang Parade. Dah sampai rotiboy, aku pun menghoderkan diri.

"Mochachino satu!"

Cashier India tu pun jawab, "haa?"

"Mochachino satu!" seraya membongkokkan badan sedikit sambil membuat angka satu dengan menggunakan jari.
Lantas, aku terfikir, "apasal panjang sangat nama roti dia nih? bukan ada 'boy' ke kat belakang?" Aku dongak sikit tengok menu.

"Halamak. Mochaboy lah!" gesa aku dalam hati.

"teheee, mochaboy satu....mochaboy satu...!" aku cakap kat cashier India tu. Malu dowh....!

Dah bayar, terus berambus selaju-lajunya. Tengah jalan berfikir, "dari mana aku dapat perkataan mochachino ni yer?"

"....ohh, dari instant coffee kaler perpel (colour purple) yang selalu aku beli kat K4 (carrefour) tu...nama dia mochachino..." nampak sangat aku dah lama tak beli dek kesuntukkan wang.

"hahahahahahah"



*sori gambar takde. malas hakak nak senep (snap). Tengah makan nih!

Thursday, 19 April 2012

Gila!

Yuhuuu *sambil bersihkan blog yang berhabuk ni* Lama gak aku tak publish blog. Sibuk der, kerja melambak-lambak.

Tapi, dalam sibuk mana pun, aku sempat main satu game kat FB ni;


Siapa pernah main? Best wooo....! Selalunya, malam aku balik, dah setel mandi semua, aku akan on PC, then terus tengok anime. Sekarang dah jadi lain dah. On PC, log in FB, terus main CastleVille sampai tertidur-tidur. Tetiba dah lupa anime. Aku sekarang ni follow anime kat Animax je lah.

Balik rumah, kalau naik public transport, biasanya sampai pukul 8.30 malam. Paling lewat pun, pukul 9.00 malam. Then, terus melekat depan tv tengok Naruto kat Animax. Habis tu, mandi, solat Isyak semua, baru on PC, main sampai tertidur. Setakat ni, belum lagi lah sampai masuk dalam mimpi. Hehehehehehhh~

Biasanya, aku kalau buat kerja sampai tertidur, macam hari tu dengar lagu NICO Touches the Walls, dok bayang-bayangkan wajah Tatsuya Mitsumura, manalah tak termasuk kan? hahahaha~

Screenshot sikit. Haaa, yang fomfuan berdiri tengah-tengah tu, aku ler. Hebat tak? kihkihkih~

Tuesday, 27 March 2012

Menang L'Arc~en~Ciel Tiket Konsert!

Bro...bro...bro...*gaya panggil cam tupai dalam iklan Pos Malaysia* Kepada fans yang gilakan sangat L'Arc~en~Ciel ni, mamat-mamat ni semua akan buat konsert kat Singapura. "Aih, Singapore~~"
Eih, Singapore pun dekat gak. Naik KTM, bas pun leh sampai gak kan? Cuma duit la kena kasi lebih sikit. OK, itu semua takkan jadi masalah sebab korang semua kena amik peluang niiii!!!

haaa, kau! Kasi besar sikit. Baca lah atas tu!

Yang penting sini, korang MESTI tonton ANIMAX dalam pukul 7ptg - 9mlm & 10mlm - 12 tgh mlm. Liarkan mata korang untuk tangkap salah satu watak dari anime Hunter x Hunter ni. Pastu, daftar/masuk website Animax untuk jawab soalan.


Contohnya macam aku buat ni;

Isi korang punya particular

Isi tarikh bila korang tengok/nampak watak tu keluar.

Klik siapa yang keluar waktu tu.

ehhhemmm, bukan jawapan sebenar.

Tadaaa...setelll!

Haaa, korang! Apa lagi! Peluang dah ada. Grab sajalah. Dapat tak dapat, lain cerita. Aku ni, saja je gatal nak join. Aku bukannya peminat tegar L'Arc~en~Ciel. Yelah, aku kan bakal bini Tatsuya Mitsumura, mana boleh suka-suka je sepot (support) band lain. *ehh, ada yang dah muntah seploh baldi ker?* haahhahahhh...

L'Arc~en~Ciel.

Selamat Tinggal Peluntur.

Hari tu aku ada baca yang Kubo Tite nak buat last arc untuk manga.

Aaa, siapa Kubo Tite?

Kubo Tite tu creator anime Bleach. Yaaa, aku sekarang ni bercerita pasal anime Bleach!

oohhh, maklumlah, lama tak update.

ok, ok, sambung balik. Ya, Encik Kubo Tite akan berkarya untuk arc last untuk manga. *Sorry, aku tak baca manga Bleach.* Dan, semalam, aku dapat tahu yang anime Bleach akan ditamatkan pada episod 366, iaitu episod akan datang nih. Dan reaksi aku; "uihh, really? aku baru download episod 364 dan 365. Tup, tup episod yang akan datang ni pula jadi episod akhir."

Memang patut pun. Bukan aku nak kata, Bleach ni sudah semakin boring atau merapu. Tapi, patut di tamatkan pun. Sepatutnya anime ni tamat lepas habis Arrancar Saga kot. Korang tak tau, cam mana seksanya aku nak habiskan part tu. Sampai tertidur-tidur tengok.

Sekarang ni, aku still lagi sangkut, tak tau lah episod berapa, tapi yang part Nozomi si rambut kaler hijau tuh.

ntah hape lah si Kon tu nak dari awek nih?

Gila ketinggalan aku ni. So, apa-apa hal, tunggu dan lihat sahajalah. Mungkin diorang nak buat filler ker, atau nak buat Bleach bahagian 2 ke, macam Naruto. Maklumlah, Bleach dan Naruto kan dalam produksi yang sama. 

Jantung hati ku dalam Bleach; Ukitake Jyuushiro. 

dan Abarai Renji. Menggelabah sikit mamat ni, but still hot!

Friday, 9 March 2012

#Event - Animax Carnival 2012


Apa ni?: ANIMAX Carnival 2012
Bila: 10 - 11 Mac 2012
Mana: 1Utama (New Wing), The Oval, Kuala Lumpur
Kemasukan & Waktu: [10 Mac] Pelanggan Astro Variety : 12 tengah hari - 6 petang
[11 Mac] Pemegang Kad OneCard : 12 tengah hari - 3 petang
Orang Awam : 3 petang - 6 petang

Karnival ni julung kali diadakan di Malaysia oleh Animax. Wow, teghujanya aku! Macam-macam aktiviti akan diadakan. Pada yang kaki cosplay tu, memang ni lah korang boleh pulun. Mana tak nya, dapat hadiah duit. Dalam US dolar pula tu. Untung siapa yang menang tu.

Tu ha hadiah dia. Gilos! Jurinya, ani-mates; Alodia. Mak aii. Dia ni ratu segala cosplay. Macam-macam dia boleh jadi.

ni ler Alodia. Orang Filipina. Ni dia cosplay jadi Kagome (Inuyasha). Pernah aku tengok kat Animax, dia jadi Haruhi Suzumiya sebab nak promote Haruhi musim 2. 

Biasanya, cosplayer yang mai dari tanah Asia biasanya, memang menjadi kalau bercosplay cenggini. Kalau biasanya kat sini aku tengok, budak-budak Cina memang win kalau bab cosplay ni. Melayu pun apa kurangnya kan? Tapi tak banyak. Jadi tu boleh lah. Kalau tengok pun, tak de lah geli mana pun.

Cuba korang tengok cosplayer mat saleh. eiii, geli aku tengok diorang ni bercosplay. Dengan badan besarnya. Tang hidung memang tak boleh blah. Mana tak nya, watak anime pun bukannya hidung mancung sangat. 

Haha. Putih sangat lar. Elok korang jadi watak Barbie and the Swan Lake ke, Jimmy Neutron ke, Ben 10 ke, barulah jadi gilos-gilos.
Watak: (dari kiri) Tenten, Kankuro, Uchiha Sasuke
Anime: Naruto

Ni barulah ada selera nak tengok.
Watak: Tenten (watak feveret aku)
Anime: Naruto Shippuuden

Insya Allah, aku pergi. OU (1Utama) ngan Cheras bukannya jauh sangat. Nanti aku upload gambar menarik untuk korang. Eh, lupa, Alodia cuma ada masa hari Sabtu jer. Hari lain dia tak de. Tu yang special untuk pelanggan Astro Variety macam aku. Hihi~

*ouh, aku lupa plak nak upload gambar masa Berjaya Founder's Day*

Thursday, 1 March 2012

Semalam yang hiba.

Semalam, 29 Februari, tarikh yang korang akan jumpa setiap 4 tahun sekali. Happy Birthday kepada sesiapa yang menyambutnya.

Semalam, perginya seorang bapa kepada kawan kita, Nurul Ashikin bt Nordin (Shikin). Emak aku bagitahu ada orang meninggal kat area blok dia. Tapi tak tau siapa. Emak aku suruh aku mesej dia. Aku ni, dah lah baru balik, mak aku demand macam-macam pula. Aku tau, Shikin pun baru balik juga, mesti dia malas nak jawab mesej aku.

Setelah dipaksa oleh emak ku tersayang ni, aku pun cari beg aku yang aku campak tadi.

'Salam, Shikin. Mak ak kte kt area umah ko ad org mnggl. Spe nu?' mesej aku.

'Bpk ak...' Shikin balas.

Terkejut aku. Aku terus bagitau mak aku. "Ayah dia mak!" Mak aku terperanjat. 'Tak sangka kot kawan anak aku punya bapa yang meninggal.' Aku agak la dalam hati mak aku cakap macam ni.

'Innalillah. Sory. Nnt ak ngn mak ak dtg.' aku balas.

****************
Agak ramai orang jugalah. Mak dia muka sugul. Kelihatan adik lelaki dia baca Yaasin di hadapan jenazah. Shikin, aku tak perasan lagi.

Dah habis aku baca, mak dan kawan dia tunggu kat bawah. Aku cuit adik perempuan dia.
"Shikin mana?"
"Kat situ," tunjuk. Aku tak nampak. 
Salam mak dia. Tanya, Shikin mana. Mak dia panggil. Lorh, duduk tepi aku rupanya. 

Aku dibawa ke bilik dia. Shikin nangeh-nangeh cerita. *aku yang taip ni terus muka panas macam nak nangeh* Arwah ayah dia ada kencing maneh. Dia baru beli produk dR Cendawan punya. Terkilan sebab tak dan nak makan. Dia boleh menyesal sebab tak beli awal-awal. Janganlah mu regret macam tu Shikin. Kita tetap berusaha, tapi, kalau dah sampai masanya, kita harus redha.

Sebagai seorang kawan, memang rasa sangat-sangat tangisan dia. Sebab, keluarga dia tak de lah jauh beza sangat dengan keluarga aku. Maksud aku sini, keluarga aku dengan keluarga dia adalah sikit persamaan. Sebab itulah, kesedihan dia, memang aku terasa sangat. Ianya  lebih pedih dari kematian hamster-hamster aku. *aku tak buat lawak, serius nih*

Persamaan aku dan Shikin:

Bapa: Ayah aku dan arwah ayah dia seorang anggota polis. Aku tak tau lah arwah ayah dia pangkat apa. Lebih kurang rasanya. Cuma, arwah ayah dia lebih muda dari ayah aku.

Ibu: Emak aku dan emak dia tak bekerja. Masing-masing boleh drive kereta sendiri. Itu yang membuatkan emak kami nampak cool!

Aku dan Shikin: Kitorang start kenal dari sekolah rendah lagi. Sekolah menengah pun sama. Cuma masa form 4, aku ubah angin berpindah ke sekolah teknik. Dia dengan aku adalah anak sulung.

Adik-beradik: Kitorang mempunyai 3 orang adik beradik. Sedia maklum, aku dan Shikin adalah anak sulung. Beza kat sini adalah, adik beradik aku seorang perempuan, iaitu aku, dan perempuan itu anak sulung. Manakala, adik beradik Shikin pula, seorang lelaki, dan adik lelakinya itu adalah anak bongsu. Semua dah besar-besar dah. Tiada yang bersekolah.

Disebabkan banyak persamaan ni lah yang membuatkan aku terfikir, 'macam mana lah kalau Shikin tu aku?' Aku pun agak risau juga sebab ayah aku pun dalam keadaan 'tidak bekerja' buat masa sekarang ni. Dah setahun. Aku sendiri pun, walaupun dah bekerja, beribu gaji pun, masih harapkan ayah aku lagi. Wallahualam.

Kepada Shikin dan keluarga, jalani hidup dengan tabah. Berdoa banyak-banyak agar diampunkan dosa-dosanya. 

Kepada kawan-kawan kita yang sedang baca, sedekahlah Al-Fatihah untuk arwah ayah Shikin, dan juga semua kaum keluarga kita yang telah meninggal. Semoga Allah s.w.t mengampunkan dosa-dosa mereka dan ditempatkan bersama para soleh dan solehah. Amin.

AL-FATIHAH

Sunday, 26 February 2012

Semalam yang best!

Semalam, yakni 25 Februari. Aku dapat tiket percuma dari adik aku. Maksima 4 orang untuk masuk ke Times Square Theme Park. Aku apa lagi? Hajat nak main sampai muntah. Tapi tak muntah pun!

Naik kereta. Sampai dalam pukul 11 pagi. Tak ramai orang, makanya, kitorang pulun lar!

So, destinasi pertama adalah, roller coaster. Sentap! Ini kali ke-2 naik. Sentap, sentap, sentap!! Bagai ditarik-tarik jantung aku.

Ahhh~ malasnya aku nak taip. Nanti aku upload gambar. Card reader problem plak sekarang ni!

gambar hiasan.

Ada hati nak naik roller coaster kat USS! Naik yang local punya pun dah sentap! Ada ke patut tengah jalan pergi pekik suruh berhenti? Gilos apa?

Thursday, 23 February 2012

Kemenangan Jepun dan Tatsuya Mitsumura

Semalam aku balik kerja lambat. Aku tau, mesti aku tak dapat tengok tv sebab ada perlawanan bola. Aku ingatkan Malysia lawan Syria tau. Sebab, macam dengar-dengar cam tu je la.

Sampai rumah, aku tengok. Nak tau la, berapa kan? Alih-alih, Malaysia lawan Jepun. Tungkik!! Dan-dan tu mata aku liar mengushar para pemain berjersi biru.

"Hah, yang tu hensem. Haaa, yang ni, yang ni! uiii, kaler rambut!" dalam hati aku.

Terkejut gak tengok dah 3 - 0. Aku tanya ayah, "Sape keeper, yah? KFCM ker? takkan lah bolos begitu banyak?"

"Dia lah! Entahlah tetiba jer?" Ayah aku bagi jawapan.

Aku masuk dalam. Setelkan hal diri sendiri dulu. Mandi, makan sumer~

Setel dah, nak sambung ushar. Ayah aku buka astro arena plak~ apa ntah, gombak lawan apa ntah?

"Buka lah yah! orang nak sambung ushar ni!" ayah aku tune to tv1.

"Alaa, abeh dah. Orang dah bagi hadiah dah," Aku terus masuk dalam, tidoq.

Pukul 12 jaga balik. Sambung Naruto semalam kat animax. Tengok muka Sasuke, terus aku masuk dalam balik. Tetiba tak de selera.

****************

"nyit, nyit," mesej masuk. 'lagi 2 jam, sampailah' aku baca. Balas balik, 'ok. nanti datang amik. daaa~'

"Mak, dah nak sampai dah tu. Kakak pergi KLIA dulu yer!" aku khabarkan pada mak. 
"haaa...hati-hati!" mak balas sambil keluarkan ikan yang dibeli dari Pasar Ikan 1Malaysia. Jauh tu mak aku beli. Almaklumlah, nak sambut bakal menantu kan? Sampai Pulau Ketam pun sanggup cari ikan. Bukannya apa, bakal menantu bukan orang kita. So, kenalah hidangkan masakan Melayu. Kalau, Cina, India ke, tak kisahlah sebab diorang pun dah biasa ngan masakan Melayu.

Sampai KLIA. Hati ku girang menyambut. Terus aku bawa jalan-jalan KL. hehehe.
Antara tempat yang kitorang pergi, ummm, maksudnya sini, DATING;



*sumber google*

Dah dating tu, kitorang pun balik. Yang bestnya, part dalam kereta lah. Nyanyi. Aku semangat nyanyi lagu feveret, Diver dan Passenger. Nyanyi sama-sama. Jalan jem pun tak rasa cam jem. Easy going. Pastu dia nyanyi lagu khas untuk aku. Tajuk dia, Kimi Dake, maksudnya sini, Hanya Dikau atau Only You. Gyabooooo....Ini, kalau nak tunggu turn naik feri Pulau Pinang ni, best ni. kihkihkih~ Heaven gua rasa.

Sampai rumah. Mak dah hidangkan semua. Wahh, makanlah dia masakan Melayu. Aku sendiri pun tak ingat mak masak apa. Aku suka makan nasi dengan budu. Aku offer lah kat dia. Dia tak mau. Katanya, tak tahan bau. Pastu, dia pesan, kurangkan makan budu, sebab nanti dah kawen kena duduk kat Jepun. Kat Jepun, mana ceruk nak cari budu. Nak buat sendiri, memang tak reti lah.

Nak hantar balik ke KLIA. Flight malam pukul 9. 

Dah sampai KLIA. Aku hantar dia kat balai berlepas. Sebelum dia jalan menuju ke pintu masuk tu, aku terdengar azan. Ouh, mungkin azan isyak kot? Sekali keluar part; "assola tu ghairum minal naum" *erk, sorry kalau salah eja ke apa* alaa, azan subuh yang part nak kejut umatnya bangkit tidur tu.

Aku pelik kat situ. "Kejadah azan isyak ada part suruh orang bangkit tidoq" dalam hati aku.

Aku pandang dia. Dia pandang aku, pelik. Aku tengok, badan aku ala-ala fade macam Liyana Jasmay dalam filem Duhai Si Pari Pari yang part dia nak hilang. Aku cuak. "Nani koreee???" aku jerit.

Aku buka mata. Tungkik. Mimpi rupanya. Dah pukul 6.30 pagi. Ahhhh, lambat niiiii! Tak sempat naik bas, aku pergi kerja naik kereta. Petang, siaplah kau dengan jem nya. Hahahahahahahhh~


watak "Dia" yang didakwa. 

video
Enjoy dulu, nanti aku cerita lain.

"Ohh, I gewam dengan si Pizah punya hamster. Rasa cam nak ramas-ramas!"

"Ceh, ngan ni gak yang mu gewam!" 
Hamster aku, nama ia Keledek. Gemok, umur hampir setahun. Antara yang paling lama yang pernah aku bela.